Links en literatuur

> Literatuur

De antroposofische geneeskunst is een geïntegreerd medisch systeem en als zodanig fraai beschreven in een overzichtsartikel.

In het Australië verscheen een mooi artikel over de achtergronden van de antroposofische medicijnen: Anthroposophic Medicine: deepening our understanding of herbs, healing and the human being

Gunver Kienle, Helmut Kiene, Hans Ulrich Albonico (2006) Anthroposophic medicine
– Effectiveness, utility, costs, safety.
Schattauer Verlag, Stuttgart-New York

Dit boek geeft een overzicht van de beschikbare literatuur over werkzaamheid, nut, kosten en veiligheid van de antroposofische geneeskunde.
Het werd opgesteld in opdracht van het Zwitserse Federale bureau voor Sociale Verzekering en werd uitgevoerd als onderdeel van het nationale Evaluatieprogramma voor Complementaire Geneeskunde.
Van dit boek kunt u hier een samenvatting downloaden.

Gunver Kienle maakte ook een overzicht van recent onderzoek naar de behandeling met maretak.

Van Erik Baars, lector antroposofische zorg verschenen twee studies naar de kosteneffectiviteit van de de antroposofische zorg:

 1. A 6-year comparative economic evalutation of healthcare costs and mortality rates of Dutch patiens from conventional and CAM GP’s. Dit artikel verscheen in: BMJ Open 2014
 2. Patients whose GP knows complementary medicine tend to have lower cost and live longer. Dit artikel verscheen in: The European Journal of Health Economics.

> Links

Antroposofische gezondheidszorg

Antroposofie en aanverwante werkgebieden

Landbouw / Voeding

Onderwijs

Algemene gezondheidszorg

CAM Artsenverenigingen

Andere CAM artsenverenigingen:

 • AVIG
 • NAAV
 • NVOMG
 • IOCOB
  Grootste objectieve website voor complementaire en alternatieve geneeskunde
 • De NP/CF
  (Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie) en de AAG hebben samen een klachtreglement opgesteld. De NPCF is een federatie waarbij 49 samen-werkingsverbanden van patiënten- en consumenten-organisaties zijn aangesloten. Samen vertegenwoordigen zij twee miljoen leden.

Onderzoek naar antroposofische geneeskunde
www.louisbolk.org, website van het Louis Bolk Instituut dat onderzoek doet en adviseert over duurzame landbouw, en voeding en gezondheid.